recuparare garantii de participare

Din cate stiu, in urma participarii la o licitatie, garantia de participare trebuie eliberata in termen de 3 zile daca ofertantul este necastigator, sau in momentul constituirii garantiei de buna executie daca ofertantul incheie contract cu autoritatea contractanta. O mare problema, apare atunci cand in urma solicitarilor atat verbale cat si scrise, respectivele garantii nu se returneaza, indiferent de calitatea de castigator/necastigator a ofertantului. Participand aproape zilnic la licitatii pt. achizitii produse organizate de diferite institutii ale statului ori private, se platesc garantii de participare uneori cu valori infime care nu justifica emiterea unei scrisori de garantie bancara datorita costurilor suplimentare. In cazul sumelor ce depasesc valoarea taxei de emitere a scrisorii bancare, evident ca se recurge la aceasta modalitate tocmai pentru faptul ca eliminam problema recuperarii, aceste sume deblocandu-se automat din banca. Am constatat cu stupoare, ca sumele solicitate de catre ofertant si nereturnate din partea autoritatilor contractante ajung la o valoare importanta, care la o societate imm chiar poate produce neplaceri. Ce e de facut? Exista vreo reglementare care sa-i poata "speria" un pic, a.i. sa nu apelam totusi la justitie ?!

Garanţia de participare

NU există o reglementare specială privind recuperarea garanţiei de participare, să zicem asemănătoare unei somaţii de plată. Singurul text legal care reglementează returnarea ei este cel din art. 88 din HG 925/2006, ori acesta nu discută decât de termenul la care devine exigibilă obligaţia de returnare nu şi de modalitatea de acţiune a operatorului economic. Astfel nu rămâne decât dreptul comun - acţiune în pretenţii în instanţă!

Va multumesc pentru raspuns.

Va multumesc pentru raspuns.

returnare garantie - o pacoste

Si pentru autoritati e o problema returnarea garantiei, mai ales ca de acesta problema se ocupa un alt serviciu decat cel de achizitii (contabilitatea) iar munca este enorma. La fiecare licitatie sunt mai multi participanti care, daca au platit cu chitanta, trebuie sunati sa trimita un document din care sa rezulte un cont bancar unde vor fi virati banii si apoi facute tot felul de documente birocratice. Parerea mea este ca ne complicam viata fara rost dar din pacate mai sunt prin institutii asemenea persoane (eu aveam o jurista care refuza sa participe in comisia de evaluare daca nu erea solicitata garantia de pariticipare).
Garantiile ar trebui cerute numai in cazul achizitiilor cu valori mari si numai cu scrisoare de garantie bancara. Aceasta, daca ofertantul necastigator o solicita, i se poate returna de catre compartimentul de achizitii (unde este dosarul procedurii) iar daca nu, oricum isi pierde valabilitatea la termenul stabilit prin DA.
Din cate stiu eu, autoritatea nu are nici-un interes sa tina acei bani pe care oricum nu-i poate folosi, cred ca e doar o problema birocratica si o lipsa de comunicare intre compartimente, nu un interes voit al autoritatii de a refuza returnarea garantiei de participare.

Solutie

Va dau o solutie mai buna dacat scrisoare de garantie bancara sau depunere numerar in contul beneficiarului si anume:
- asigurare garantie participare licitatie
- asigurare buna executie
- asigurare retur avans.
Avantaj:
Asigurarile de garantii, care sunt echivalente cu angajamentele de plata bancare, inlocuiesc scrisoarea de garantie bancara si ofera companiilor un avantaj enorm: nu blocheaza cash-ul colateral pentru garantie.
Daca doriti detalii suplimentare ma puteti contacta la E-mail: malcec1@gmail.com.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri